Αλέξανδρος Θεοδώρου: Οργανωμένος σχεδιασμός στην Εύβοια με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης
Aπό τη συνέντευξή μου στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η Εύβοια δεν έχει ανάγκη από επιδόματα, αλλά από υποδομές, δρόμους, στήριξη των επαγγελματιών και αναγέννηση της περιοχής γύρω από το περιβάλλον, την γαστρονομία, τον πολιτισμό της», δηλώνει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αλέξανδρος Θεοδώρου, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια.
Ο κ. Θεοδώρου μιλά για το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής για το οποίο σημειώνει ότι «μένει σχέδιο επί χάρτου», τη δύσκολη καθημερινότητα των συμπολιτών του και όσα προσδοκούν οι νέοι που επιθυμούν να παραμείνουν στον τόπο τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψηφίου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια Αλέξανδρος Θεοδώρου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την δημοσιογράφο Κατερίνα Βλαχοδήμου:
ΕΡ: Το κόμμα σας επανειλημμένα έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση της ΝΔ ότι μετά τις μεγάλες καταστροφές στην Εύβοια, αντί για ουσιαστικές παρεμβάσεις, επιδόθηκε σε επικοινωνιακή τακτική με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Ποιο είναι το βασικό ζητούμενο των πολιτών με τους οποίους συνομιλείτε;
ΑΠ: Από την Ιστιαία και την Αιδηψό μέχρι το Μαντούδι και τη Λίμνη, οι πολίτες ζητούν ουσιαστική στήριξη και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας. Ξέρετε, έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια μετά τη σύσταση της περίφημης «επιτροπής Μπένου» για την τάχα αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας και τις τότε εξαγγελίες για άμεσες παρεμβάσεις. Και οι πολίτες όχι μόνο "αναγέννηση" δεν βιώνουν, αλλά βλέπουν να μη γίνονται ούτε τα βασικά.
Μάλιστα, πριν λίγους μήνες, η κυβέρνηση, ενόψει εκλογών, έβαλε ξανά στο επικοινωνιακό κάδρο το πολύπαθο νησί μας, προχωρώντας σε άλλη μία εξαγγελία. Η «επίσημη μελέτη ανασυγκρότησης», που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, αποτελεί για ακόμη μια φορά σχέδιο επί χάρτου. Την ίδια στιγμή, είναι γεγονός είναι ότι όλο αυτό το διάστημα η επιτροπή έχει να επιδείξει μηδενικό έργο, ενώ ο αντιθεσμικός της ρόλος δημιουργεί εμπόδια στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής, βάζοντας στο περιθώριο την καθ’ύλην αρμόδια τοπική αυτοδιοίκηση. Ναι, οι πολίτες δεν επιθυμούν τις επικοινωνιακές φιέστες στις οποίες επιδίδεται μια διορισμένη επιτροπή, αλλά την ενεργοποίηση των εκλεγμένων δημοτικών και περιφερειακών με την υποστήριξη των βουλευτών του νομού για τη διαμόρφωση ενός οργανωμένου σχεδιασμού με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.
ΕΡ: Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαϊου, για την υπέρβαση της κρίσης στην Εύβοια;
ΑΠ: Να μη ζήσουμε άλλα 4 χρόνια, όπως τα προηγούμενα 8. Αυτό σημαίνει ένα ΠΑΣΟΚ με ισχυρό διψήφιο ποσοστό και στην Εύβοια, ώστε να γίνει εγγυητής και θεματοφύλακας όλων των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος. Από την αναβάθμιση των οδικών αξόνων και των λιμανιών μας μέχρι τη διαμόρφωση σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη και την ενίσχυση των αγροτών μας. Παράλληλα, το διακύβευμα αφορά και τους ίδιους τους βουλευτές που θα εκλεγούν. Δεν αντέχει ο τόπος άλλους βουλευτές που θα είναι διακοσμητικοί και η δραστηριότητα τους θα εξαντλείται σε περιστασιακά δελτία τύπου ότι γίνονται πράγματα «κατόπιν ενεργειών του». Αλλά βουλευτές που θα ενώνουν δυνάμεις, θα παλεύουν, θα διεκδικούν και θα είναι η πραγματική φωνή των Ευβοιωτών μέσα στη Βουλή. Βουλευτές που θα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα βουλευτές της Εύβοιας.
ΕΡ: Πώς απαντάτε σε όσους κατηγορούν τις πολιτικές δυνάμεις που βρέθηκαν στην διακυβέρνηση της χώρας, ότι η καταστροφή στη Β. Εύβοια ήταν αποτέλεσμα διαχρονικών λαθών και παραλείψεων που έγιναν και επί ΠΑΣΟΚ;
ΑΠ: Έχει καταντήσει κωμικό πλέον. Ό,τι θετικό γίνεται στη χώρα, γίνεται με "εντολή Μητσοτάκη", ενώ για τις καταστροφές ευθύνονται οι "διαχρονικές παθογένειες και οι ελλείψεις προηγούμενων κυβερνήσεων". Αλλά εδώ, σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, το παραμύθι δεν έχει δράκο. Γιατί, ξεχνούν ότι απ'τα τελευταία 20 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ έχει κυβερνήσει μόνο στα 2. Για να είμαστε ξεκάθαροι, λοιπόν, οι ευθύνες για τις παραλείψεις της τελευταίας 8ετίας έχουν δύο συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα: Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΡ: Γιατί ένας νέος που θέλει να αποκτήσει γνώσεις, επαγγελματική εξειδίκευση, παροχές υγείας και περίθαλψης, αξιοπρεπές εισόδημα και συνθήκες εργασίας, να παραμείνει στην Εύβοια; Να βάλει και αυτός πλάτη, για την επόμενη γενιά;
ΑΠ: Δυστυχώς, όσα σωστά αναφέρετε, αποτελούν, μάλλον, μια ουτοπία για την Εύβοια. Οι νέοι μας, προσπαθούν από κάπου να πιαστούν για να χτίσουν τις ζωές τους εδώ στον τόπο μας, αλλά η μοναδική παρέμβαση που έχει γίνει στοχευμένα για την Εύβοια τα προηγούμενα χρόνια είναι...τα τουριστικά vouchers. Ας το καταλάβουν, η Εύβοια δεν έχει ανάγκη από επιδόματα, αλλά από υποδομές, δρόμους, στήριξη των επαγγελματιών και αναγέννηση της περιοχής γύρω από το περιβάλλον, την γαστρονομία, τον πολιτισμό της. Η Εύβοια μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον αειφόρο και ποιοτικό τουρισμό και μετά την καταστροφή του 2020 έπρεπε τουλάχιστον να γίνει η αρχή για την αναγέννηση της περιοχής.
Πρέπει όμως να ακούγονται και να λαμβάνονται υπόψη οι αγωνίες και οι προτάσεις της αυτοδιοίκησης, των φορέων, των κατοίκων της περιοχής. Δεν είμαστε παρίες, ούτε ζητιάνοι, ζητάμε αξιοπρέπεια για να μένουμε, να επιχειρούμε και να χαιρόμαστε τον τόπο μας, εμείς και κάθε επισκέπτης.
ΕΡ: Αν το ΠΑΣΟΚ συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, τι θα επιδιώξει για τη ΛΑΡΚΟ;
ΑΠ: Η ΛΑΡΚΟ, μια από τις λίγες βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, συγκαταλέγεται μέσα στους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης το 2020 να εντάξει τη ΛΑΡΚΟ σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης και ουσιαστικά να την κλείσει ήταν ένα προσχεδιασμένο έγκλημα. Μέσα σε συνθήκες στις οποίες οι τιμές του νικελίου είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας, αποδεικνύεται ότι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην παράγει η ΛΑΡΚΟ σύμφωνα με τις δυνατότητές της ήταν μια συνειδητή μεθόδευση απαξίωσής της, καθώς η απώλεια εσόδων από τη χαμένη παραγωγή των τελευταίων ετών ήταν και είναι τεράστια. Καλέσαμε την κυβέρνηση να βρει άμεσα λύσεις εξυγίανσης της επιχείρησης ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η επιχείρηση να αποκτήσει ξανά εξωστρέφεια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου το νικέλιο στις διεθνείς αγορές αποτιμάται πάρα πολύ υψηλά. Σε αυτό ακριβώς θα επιμείνουμε, εφόσον συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας.
"Η κοινωνία στο προσκήνιο"